Idag har jag och lillskrutt varit på bio med moster och sett The Bling Ring. En riktig tjejfilm, passade oss utmärkt. :) 
Eftersom att vi jobbar på samma jobb så drog vi direkt därifrån när vi slutat. Magen kurrade lite så vi tog oss en matbit på Bellmans innan vi gick till bion. Grillad smörgås med mozzarella, soltorkad tomat och lite annat gott. Mums!! 
 
Och imorse så var jag och liten på kurs. Det var MVC som hade en kurs om amning. En väldigt bra kurs som tog upp bra info och tips och trix. Lite synd att jag inte hade papper och penna med mig så att jag kunde ta anteckningar...
Men - här kommer lite anteckningar från minnet: 
* Det är viktigt att barnet ligger nära mamman vid amningen. Även fötterna ska ligga nära mammans kropp då det gör det lättare för barnet att kunna andas samtidigt som det ammar.
* De första dagarna är det råmjölk som kommer. Denna mjölk är oftast gulaktig och det tar några dagar innan den "vanliga mjölken" kommer igång. 
* Barnet ska ta ett rejält tag om bröstet och inte bara bröstvårtan. 
* Ömma bröstvårtor ska smörjas in med bröstmjölk.
* Mjökstockning kan orsakas av kyla, stress och vinddrag. Om man fått mjölkstockning ska man fortsätta att amma, hålla brösten varma och gärna massera lite lätt.
* Första tiden med nya familjemedlemmen kan upplevas som krävande för mamman då mamman är den enda som kan amma. Under vissa perioder kan barnet vilja amma varje timme. Se därför till att pappan får tid med barnet mellan amningarna så att deras band knyts och att mamman får chans till egen tid. 
* Det är inte ovanligt att pappan i familjen kan känna sig åsidosatt då den lilla bebisen får all uppmärksamhet av mamman. Glöm inte varandra! Och det viktigaste av allt är att kommunicera! 
* Att ta hand om en bebis är alltid mer krävande än många nyblivna föräldrar kunnat ana. Den första tiden är ofta mer arbetssam än ett åttatimmars jobb. Se till att dela upp sysslorna i hemmet även fast den ena partnern är föräldraledig. 
* Ofta när man ammar kan mamman få ont i axelmusklerna, därför är det viktigt att ha ett bra stöd (ex två kuddar) som bebisen kan vila tyngden på vid amning. 
* Amningen triggar ett hormon i mammans kropp som gör att hon blir tröttare, detta hormon gör att mamman får lättare att somna om efter amning på natten. 
* Köp gärna en mjuk amningsbh på apoteket som kan användas innan mamman vet hur stora brösten kommer att bli.
* Se till att ha förberett så mycket som möjligt i hemmet innan bebisen kommer. 
 
Ja, det var en del av det som sas. :) Nu ska jag mysa ner mig tillsammans mex kärleken som precis kom hem från bowlingen tillsammans med kollegorna. Puss! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0